Jainworld
Jain World
Categories of Serbia
  Namokär Mantra
Jutarnja Molitva
Moja Porodica
Đainski Hram
Vardhaman (Mahavira) i Čudoviste
Sazaljenje Slona 
Način Ishrane Đaina 
Rameš u Restoranu
  Sima Ide u Prodavnicu 
  Monah Metarja
  Neustrašivi Princ Vardhaman
  Volimo Životinje
  Đain Centar
  Snaja Soma
  Naša Religija
  Moje Navike
  Poželjno
  Nepoželjno
  Hajdemo u Pathšalu
  Duhovni Učitelj i Religija
  Velikodušni Lamiben
  Abraham Linkoln
  Odani Žabac
Šri Krišna

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -1 Lekcija -21

Velikodušni Lamiben

 

Ovo je priča o istinitom događaju koji se desio pre oko osam stotina godina.

Jednog dana, u gradu Karnavati, tužan i snužden posetilac je sedeo ispred praga Đain upašraje . Bio je siromašan , tržeći utočište .Sledio je religiju Đaina .

Tog dana , kao i obično , jedna Đain šravaka po imenu Lakšmiben je došla u upašraju.Nakon što je završila njene rituale ,dok je napuštala Upašraju , spazila je posetioca.Srdačno ga je upitala '' Nisam te nikada videla ovde . Dolaziš li sa strane ? '' Čovek je odgovorio , '' Da gospođo,dolazim iz Rađastana.''

Ona upita , '' Jesi li sam ? ''

'' Ne , tu sam sa mojom decom.''

'' Šta te je dovelo ovde ?''

'' Tražim posao.''

"Oh!!!" Lamiben pomisli na moment a onda upita ,

"Kako se zoveš?"

"Uda."

"Gde si odseo?"

"Nisam našao prebivalište."

"Ne brini brate , već pođi sa mnom.Moja kuća je tvoja kuća, možeš neko vreme ostati kod mene. Daću sve od sebe kako bih ti pomogla."

Uda je iznenađeno slušao ovu velikodušnu i ljubaznu damu . Imao je vrlo visoko mišljenje o ovom mestu gde su ljudi velikodušni čak i prema strancima . Uda se osećao bolje i pomislio je kako ima sreće .

On i deca pođoše sa Lakšmiben ka njenoj kući. Ona im dade hranu i smesti ih u jednu od njenih praznih kuća. Dok je tu boravio,Uda je polako počeo da štedi novac radeći tesko.Nakon nekog vremena počeo je da razmišlja o nekim popravkama stare kući u kojoj je boravio.

Otišao je do Lakšmiben i zatražio dozvolu da započne popravke.Ona mu odgovori da mu je već poklonila kuću i da on može da radi sa kućom šta god želi. Uda se oseti zahvalnim i potom obavi neophodne popravke u kući.

Ipak , nakon par meseci star kuća se srušila.Uda stoga odluči da je ponovo sazida i započe kopaje temelja.Dok je kopao pronađe vredno blago skriveno u zemlji. Uda je verovao da blago pripada Lakšmiben jer je to ipak njena kuća.Stoga on ode do Lakšmiben i ponudi joj blago. Međutim, Lamiben je u stvari bila sama boginja Lakšmidevi ( boginja blaga ) u srcu .Ona odbi ponudu i reče , '' Šalip se ? To više nije moja kuća . Dala sam ti je još davno pre. Zato, kakve veze ja imam sa tim ? ''

Uda se trduio da je nagovori ali Lakšmiben se nije predomislila.Nije čak ni dodirnula blago. Najzad , Uda se vrati nazad sa blagom. Sad, Uda više nije bio siromašan. Postade Udajan Šeth.

Lamiben je vredna hvale. Imala je vrlo velikoušno srce. Mada je bila prosečna žena , pomogla je drugom a da nije tražila ništa za uzvrat.Dala je jednu od svojih kuća strancu ,jer je on pripadao istoj religiji kao i ona.Nije čak ni pomislila da zadrži ponuđeno blago.

Velikodušnost je velika vrlina i to je znak istinskog religijskog osećaja. Lamiben će biti zapamčena po njenoj velikodušnosti. Moramo pokušati da budemo velikodušni kao ona.

 

Pitanja:

1) Gde je sedo stranac?

2) Koju religiju je sledio?

3) Ko ga je primeti da tamo sedi?

4) Šta mu je Lakšmiben ponudila?

5) Kkao se Lakšmiben odnosila prema njemu i njegovoj deci?

6) Šta se deslio dok je Uda obnavljao kuću?

7) Šta je Uda uradio sa nađenim blagom?

8) Šta je Lamiben uradila u vezi blaga?

9) Šta je naravoučenije?