Jainworld
Jain World
Categories of Serbia
  Živo i Ne-živo
Čula
Jiva
Ko Sam Ja ?
Ajiva
Samilost Gospoda Paršvanatha
Duhovni Učitelji
Đainska Molitva
  Duša
  Đainski Principi
  Budi Nežan i Koristan
  Poštovanje
  Mahatma Gandi i Istina
  Brahmin i Narukvica
  Pravi Monasi
  Lav i krdo koza  
  Đainizam, Sažaljiva Religija
  Odlazak u Pathšalu
  Arihant
  Gospod Mahavira
  Mudrac Kapila
  Pravo Obrazovanje
  Ko je u Pravu?
Prijateljstvo

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -2 Lekcija -13

Mahatma Gandi i Istina

 

Čuli ste za ime Mahatma Gandi. U Indiji , on se smatra ocem Nacije , baš kao što je Dzordz Vašington otac Nacije u Americi .U znak poštovanja , zovemo ga Gandiđi.Ime njegovog oca je Karamćand Gandi a ime njegove majke je Putlibai . Rođen je u Porbandaru , država Guđarat .

 Majka mu je bila vrlo pobožna . Gandiđi je takođe bio vrlo pobožan . Jednom su neki ljudi davali pozorišnu predstavu u Porbandaru . U predstavi se radilo o drevnom Kralju Harišćandri koji je bio veoma istinoljubiv . Gandiđi je tu video koliko je Harišćandra patio zbog svoje istinoljubivosti . To je ostavilo trajan utisak na Gandiđija. Odlučio je da i on bude istinoljubiv . Ubrzo je istina postala način njegovg života . Odlučio je da uvek govori istini , čak ako bi ga to odvelo u neke probleme .

 Jednog dana mu je otac dao knjigu o Šravanu koji je bio krajnje posvećen svojim roditeljima . Gandiđi je brzo pročitao knjigu . Video je sliku na kojoj Šravan nosi roditelje na leđima , jer su oboje bili slepi a želeli su da obiđu sveta mesta hodočašća .Gandiđi je odlučio da i on vodi brigu o svojim roditeljima .

 Kada bi njegov otac odlazio u hram , vodio bi i Gandiđija . Kada bi Đainski monasi posetili njegovu kuću , pričali bi o religiji a Gandiji bi ih je pažljivo slušao . Vođe drugih religija su takođe posećivali njegovu kuću i pričali o svojim religijama . Gandiđi je tako primio uticaje različitih religija u svom životu .

 Gandiđi je takođe bio vegetarijanac. Kada je odlučio da ode u Evropu na stude prava , majka mu je rekla , ‘’Sine , nikada nemoj piti alkohol , jesti meso,ili se kockati’’ . Gandiđi je pristao i dao zavet u prisustvu monaha da nikada neće piti alkohol , jesti meso ili se kockati .

 Gandiđi je imao običaj da kaže, " Ako je neko ljubazan i velikodušan prema vama ,budite i  vi takvi prema njemu; ali trebamo takvi biti i prema onima koji nisu ljubazni i velikodušni prema nama‘’. Mahatma Gandi je bio pun vrlina i takav će biti zapamćen .

 

 

Pitanja:

 1) Ko je  Mahatma Gandi?

 2) Koja drama je imala veliki uticaj na njega?

 3) Šta je odlučio nakon gledanja te drame?

 4) Kakvi gosti su dolazili u njegovu kuću?

 5) Šta je obećao majci pred polazak u Evropu?