Jainworld
Jain World
Categories of Serbia
  Živo i Ne-živo
Čula
Jiva
Ko Sam Ja ?
Ajiva
Samilost Gospoda Paršvanatha
Duhovni Učitelji
Đainska Molitva
  Duša
  Đainski Principi
  Budi Nežan i Koristan
  Poštovanje
  Mahatma Gandi i Istina
  Brahmin i Narukvica
  Pravi Monasi
  Lav i krdo koza  
  Đainizam, Sažaljiva Religija
  Odlazak u Pathšalu
  Arihant
  Gospod Mahavira
  Mudrac Kapila
  Pravo Obrazovanje
  Ko je u Pravu?
Prijateljstvo

Lekcije za Nivo-2 Indeks

Nivo -2 Lekcija -23

Ko je u Pravu?

Koliko puta smo bili u situaciji da se svađamo međusobno I povređujemo jedni druge .Da li ste ikada pomislili da neko drugi može biti u pravu? Ako pokušamo da shvatimo šta nam drugi govore , mnogi od naših problema bi bili rešeni.

Anil zatraži od svoje sestre Rite, da mu donese sok tokom večere.Rita mu donese u šali samo pola čaše.Anil se razljuti I baci čašu govoreći da je čaša poluprazna. Reč prazna razljuti Ritu I ona mu uzvrati , ‘Ne čaša je polu puna’.Ubrzo započe svađa. Anil I Rita ispričaše roditeljima oko čega se svađaju . Majka im reče , ‘’Oboje ste u pravu . Anil vidi prazan aspect a Rita puni aspect ‘. Oboje su bili zadovoljni što su bili u pravu.

Ako prihvatimo činjenicu da neko drugi može biti u pravu , izbećićemo mnoge svađe . Gospod Mahavira je rekao da svaka stvar može biti viđena iz više uglova I da u svakom uglu ima istine . Mahavirino viđenje se naziva Anekantavada ili raznolikost tački gledišta . Kada prihvatimo ovaj način razmišljanja , postajemo tolerantniji na drugačije viđenje a naš život postaje sretniji . To omogućuje ljudima sa različitim ideologijama da žive zajedno poštujući jedni druge .

Tako da kada sledeći put tvoj drug kaže nešto sa čim se ti neslažeš , umesto da odgovoriš,’’Nemaš pojma’ , daj mu šansu da kaže svoje viđenje stvari . Iznenadićeš se I pomislićeš , ‘’I on je u pravu takođe!’’.

 

Pitanja:

1) Zašto su se Anil i Rita svađali?

2) Šta im je rekla majka?

3) Šta znači Anekantavada?

4) Kako nam Anekantavada pomaže?